Najnovšie štúdie naznačujú silný antivírusový účinok flavonoidov. Prijímate ich dostatok?

BLOG
Pridané 01.12.2020

Bežne dostupné ovocie a zelenina, ale dokonca aj bylinky obsahujú látky zvané flavonoidy. Vedecké laboratória sa v súčasnom období začali podrobnejšie venovať práve ich výskumu. Zistilo sa, že môžu zásadne prispieť k lepšej ochrane voči vírusom, zlepšeniu imunity a majú obrovský potenciál v podpornej ako aj v samotnej liečbe Covidu-19.

 

 

Boj proti koronavírusu, ktorý napĺňa náš každodenný život, pozostáva z preventívnych a iných nápomocných opatrení. Väčšina z nás sa ich snaží dodržiavať, a čo najviac zvyšovať svoju odolnosť voči vírusom, ako najlepšie vie. Prírodné látky zvané flavonoidy môžu zásadne prispievať k lepšej odolnosti organizmu voči vírusom, a to vrátane Covidu-19.
 

Antioxidanty s protivírusovým účinkom

„Flavonoidy majú na človeka množstvo pozitívnych účinkov. V dnešnej dobe je dôležité vyzdvihnúť ich protibakteriálny a protivírusový účinok. Tieto prírodné látky podporujú a budujú imunitu a majú protivírusové účinky, zaraďujú sa do skupiny antivirotík a antioxidancií – vychytávajú voľné radikály. Doposiaľ zrealizované štúdie opisujú, že niektoré z flavonoidov boli identifikované ako sľubné antivírusové protilátky proti SARS a MERS na základe ich širokospektrálnej aktivity proti vírusovým infekciám,“ vysvetľuje biochemik MUDr. Oto Sova, CSc. z výskumného ústavu BOOS-BS, a dopĺňa, že ochorenie COVID-19 je spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2.

Napríklad flavonoid kvercetín, ktorý sa bežne nachádza v čiernych ríbezliach, plodoch bazy, červenom hrozne, marhuliach, v šupke farebného ovocia a tiež v cesnaku a cibuli má významný antivírusový účinok: „Zistilo sa, že biologicky aktívne zložky z extraktu bazy kvercetín a dihydromyricetín utlmujú činnosť vírusu chrípky, a to spôsobom, že zabraňujú vstupu vírusu do hostiteľských buniek,“ dopĺňa MUDr. Sova.

Ďalšou významnou látkou patriacou medzi flavonoidy je quercitrín. Ak si chcete dopriať jeho extra dávku, dajte si cibuľu. Z chutného ovocia ho nájdete v brusniciach, čučoriedkach alebo čiernych ríbezliach. Dobrým zdrojom sú aj maliny či černice. Zo zeleniny je to aj kel a brokolica. „Ide o derivát kvercetínu, ktorý dokáže utlmiť počiatočné štádium množenia vírusov,“ upresňuje biochemik.

Prečítajte si tiež:  Pozoruhodné prírodné látky - antioxidanty zvané flavonoidy


Nádej v boji proti COVID-19

Pred niekoľkým mesiacmi bola publikovaná štúdia od slovenského počítačového chemika Martina Smieška pracujúceho na univerzite vo švajčiarskom Bazileji, v ktorej skúmal takmer 700 miliónov zlúčenín a ich schopnosť inhibovať nový koronavírus. Spomedzi 678 mil. zlúčenín bola vybraná aktívna zlúčenina prírodného pôvodu menom taxifolín. Ide rovnako o nádejný flavonoid, ktorý sa bežne vyskytuje v čokoláde, víne či zelenom čaji.

Doposiaľ zrealizované štúdie poukazujú na obrovský potenciálny prínos flavonoidov v súčasnosti, nielen pre ich významný antivírusový, protizápalový a antioxidačný účinok ale nie menej dôležitý je aj ich pečeň a srdce ochraňujúci a tiež protinádorový a analgetický, efekt, čo zvyšuje ich dôležitosť a váhu, aby sme ich v rámci našej životosprávy prijímali čo najviac.
 

Náš nový produkt Diamond Yacca Flavonoidy obsahuje 80% flavonoidov (rastlinných extraktov) a 20% saponínov, ktoré ich účinok ešte viac zosilňujú.

 



 

Oslavujeme 30 rokov s vami! - 30% zľava na všetky produkty
Viac informácií