REPAREX 2+1 objednáš TU (zvolené druhy muži/brada/ženy a počet je potrebné napísať do poznámky v obj.)

POTRAVINOVÁ INTOLERANCIA A DIAMOND YACCA

BLOG
Pridané 18.07.2022

 

Spracovávanie potravy, jej príjem, strávenie a jej využitie, čiže zabudovanie tam, kam to organizmus vyžaduje naráža na niektoré nežiadúce úkazy, ktoré normálny chod stravovania nielenže komplikujú, ale aj úplne mu bránia.Jedným z nich je stav, keď organizmus na prívod určitej potraviny, alebo ingrediencie reaguje alergickou reakciou a pre dobro prijímateľa musí byť táto z potravy vylúčená. Takéto potraviny možno označiť pre určité osoby ako nevhodné, či nebezpečné.

Existuje však aj veľká skupina potravín, ktoré niektoré osoby nemôžu prijímať, ale nie pre alergické reakcie, ale preto, že organizmus nevie tieto potraviny, alebo ich zložky spracovať, stráviť a využiť a ako nestrávené spôsobujú požívateľovi veľké zdravotné problémy či v žalúdku, alebo v črevách. U týchto zložiek potravy pri podrobnejšom vyšetrení zisťujeme, že opúšťajú organizmus spotrebiteľa nezmenené, že ich nedokáže stráviť, rozložiť, využiť a v pôvodnom stave spôsobujú v tráviacom systéme nemalé ťažkosti. Vysvetlenie je jednoduché – týmto osobám chýbajú enzýmy, ktoré by tieto látky rozložili a umožnili ich využitie. Keď sa podrobnejšie pozrieme na spektrum chýbajúcich enzýmov, zistíme, že všetky sú syntetizované pankreasom. Tento pomerne malý orgán vyrába veľké množstvo enzýmov, ktoré sa podieľajú na spracovaní potravy privádzanej do organizmu. A to nielen enzýmy štiepiace bielkoviny, tuky a cukry, ako trypsín, lipáza a amyláza ale aj celý rad ďalších enzýmov. Pankreas je rozdelený na množstvo lalôčikov, každý z nich má vlastný prívod krvi a vlastný odvod produktov, ktoré vytvára. Bližšie pozorovanie týchto javov poukazuje na to, že lalôčiky pankreasu prestávajú fungovať v normálnom režime z dvoch možných prípadov. Buď sa im obmedzuje prívod krvi znížením cirkulácie a to najčastejšie pre tvorbu usadenín, alebo z dôvodu upchatia vývodu, kde orgán produkuje enzýmy, ale tieto sa nevedia dostať von do dvanástorníka. A ak máme možnosť sledovať vývoj situácie u niektorých jednotlivcov, konštatujeme, že potravinová intolerancia je proces, ktorý začína nebadane akoby pokazeným žalúdkom, alebo hnačkami, čo sa objaví len niekedy. Potom sa ťažkosti stávajú pravidelnými a postihnutá osoba nemôže prijímať určitú potravinu. Tým sa problém a jeho riešenie na čas odsunú. Postupne sa však vyvinie taká istá situácia na iný druh potravy a ďalšie druhy potravy, takže ostáva veľmi málo druhov potravy, ktoré by mohol postihnutý konzumovať.  Rozšírenými sa stali stavy intolerancie na laktózu, glukán, niektoré pochutiny ako čokoláda, ale aj obyčajné múčne výrobky a podobne. A stav sa iba zhoršuje.

V tejto situácii sme začali uvažovať či by nepomohla aplikácia saponínov? V súčasnej dobe iž veľa užívateľov saponínov ich užíva pre ich schopnosť znižovať povrchové napätie, čím vlastne odstránia všetky usadeniny z ciev a znova ich spriechodnia. Nuž a keďže je veľké podozrenie hraničiace s istotou, že intolerancie sú zapríčinené tým, že sa redukovalo krvné zásobovanie príslušného laloku pankreasu, ktorý produkoval žiadúci enzým v dôsledku zanesenie vyživovacích ciev, existuje reálna možnosť, ako sa revaskularizujú saponínami niektoré cievy v hrudníku, že sa to udeje aj v pankrease. Náš výskumný ústav ostáva v komunikácii s užívateľmi saponínov a skutočne, zaregistrovali sme niekoľko kladných odoziev, kd sa stav intolerancie podstatne zlepšil, až vyliečil, ale mali sme aj prípady, keď užívanie saponínov neprinieslo žiadne zlepšenie. Ten rozdiel sme vyriešil, keď sme podrobnejšie evidovali dobu, od ktorej postihnutý pacient začal užívať saponíny. Ak začal užívať saponíny v počiatkoch intolerancie, tak takmer u všetkých prípadov došlo k zlepšeniu i úplnému odstráneniu tejto závady. Čím neskôr sa začne s užívaním, tým menšia je nádej na zlepšenie, alebo vyliečenie, pretože v týchto prípadoch už v dôsledku nedokrvenia dochádza k vyhynutiu buniek produkujúcich enzýmy. V roku 1998 sme vykonali veľký pokus, kde sme podávali diabetikom s druhým typom diabetu saponíny a v 40% užívateľov došlo k podstatnému zlepšeniu či dokonca vyliečeniu. ( Bulletin of 33th balneological World Congress in Luhačovice, October 1998, p 313) Už vtedy sme vyslovili predpoklad, že saponíny pomáhajú dovtedy, kým nedôjde k úhynu produkčných buniek v dôsledku prerušeného alebo nedostatočného zásobovania krvou. To spôsobilo, že účinkovali iba u 40% užívateľov.

Zastávame názor, že najlepšia je prevencia a dlhodobé užívanie saponínov, alebo aspoň využívanie jedného veľkého balenia ročne po dve kapsule denne. A to platí nielen v prípade potravinovej intolerancie,  ale aj pri diabete druhého typu, ako prevencia infarktu a iných cievnych ochorení spôsobených ich upchatím, alebo vznikom nepriechodnosti.