Pozoruhodné prírodné látky - antioxidanty zvané flavonoidy

BLOG
Pridané 02.11.2020

Flavonoidy sú zodpovedné za krásne sfarbenie kvetov a plodov ovocia alebo zeleniny, a v niektorých prípadoch aj za ich ochranu pred nepriateľmi či ultrafialovým žiarením. Čo je ale dôležitejšie, je množstvo ich pozitívnych účinkov na zdravie človeka. A je až šokujúce, koľko ich je.

Flavonoidy u rastlín a stromov plnia rôzne funkcie. Ich pigmenty dodávajú plodom a kvetom rôznorodé farby, čím lákajú svojich opeľovačov alebo korisť. Dokážu ich tiež chrániť pred ultrafialovým žiarením či bylinožravcami. Kyslá chuť niektorých flavonoidov zabezpečuje aj prežitie rastlín pred hubovými patogénmi. Pre človeka majú flavonoidy nespochybniteľný význam. Posilňujú zdravie človeka a pomáhajú v boji proti chorobám.

 

Čo všetko dokážu pre naše zdravie?

Vo všeobecnosti flavonoidy pomáhajú regulovať bunkovú aktivitu a bojovať proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú v našom tele oxidačný stres. Jednoducho povedané, pomáhajú nášmu telu fungovať efektívnejšie a chránia ho pred každodennými toxínmi a vyčerpávajúcim stresom. Majú tiež silný antioxidačný účinok a napomáhajú bojovať s potenciálne škodlivými látkami dostávajúcimi sa do tela. Regulujú a zmierňujú zápalové procesy spôsobené alergénmi, mikróbami či toxínmi, ktoré sú imunitnou reakciou nášho tela na choroby. Uvedené potvrdzuje aj MUDr. Oto Sova, CSc.: „Flavonoidy sú antioxidancia, ktoré majú vlastnosti antibakteriálne, antivírusové, protizápalové, analgetické, pečeň ochraňujúce, protinádorové a potencujúce srdcový sval.“

 

Nápomocné aj na tlak, aj cukrovku, aj v boji proti COVID-19

Ak budete prijímať dostatok flavonoidov, môžete si pomôcť pri znižovaní vysokého krvného tlaku. Štúdie naznačujú, že najmenej päť typov flavonoidov má vplyv na reguláciu nášho krvného tlaku. 

Flavonoidy nachádzajúce sa v čaji, káve a sóji tiež môžu pomôcť znížiť riziko vzniku srdcového infarktu alebo mozgovej príhody. Štúdia zistila, že u ľudí, ktorí prijímali v strave omnoho viac flavonoidov ako bežne, bolo oveľa nižšie riziko vzniku náhlych kardiovaskulárnych príhod.

Sú významným bojovníkom aj proti vírusom a baktériám: „Myslím, že v dnešnej dobe COVIDU-19 je dôležité vyzdvihnúť ich protibakteriálny a protivírusový účinok. Flavonoidy podporujú a budujú imunitu a majú protivírusové účinky, zaraďujú sa do skupiny antivirotík a antioxidancií – vychytávajú voľné radikály.“ dopĺňa MUDr. Sova.

Vyšší príjem flavonoidov môže tiež znížiť riziko vzniku cukrovky druhého typu. Výsledky metaanalýzy z roku 2018 naznačujú, že vysoký príjem flavonoidov má prepojenie s nižším rizikom vzniku uvedenej choroby. 

Protizápalové a antioxidačné účinky flavonoidov tiež podnietili výskumy na štúdium ich potenciálu v rámci protirakovinovej liečby. Výskum ukázal, že niektoré flavonoidy môžu pomôcť zabrániť množeniu rakovinových buniek. 

 

Dlhodobá štúdia v prospech flavonoidov

Výskum realizovaný v Dánsku skúmal účinok flavonoidov na zdravie človeka z dlhodobého hľadiska. Podrobilo sa mu viac ako 56.000 Dánov počas 23-och rokov. Výsledok štúdie znel: „Strava bohatá na flavonoidy chráni pred srdcovými a onkologickými ochoreniami a stojí za nižšou úmrtnosťou na tieto choroby. Flavonoidy znižujú krvný tlak a chránia bunky srdca proti zápalu a oxidačnému stresu, čím zlepšujú životaschopnosť krvných ciev. Dôležitý je ale aj zdravý životný štýl, obmedzenie alkoholu, fajčenia a príjmu červeného mäsa.“

 

Kde ich nájdeme?

Flavonoidy sa prirodzene nachádzajú v mnohých druhoch ovocia, zeleniny a taktiež v liečivých rastlinách a niektorých druhoch korenia. Nájdete ich aj vo víne, čaji či čokoláde. Vedci ich odhadujú na 4 – 6 tisíc druhov. Existuje však 6 základných typov a každý z nich má vlastné prínosy pre zdravie.

  • Antokyány – Vyskytujú sa predovšetkým vo vonkajšej šupke bobuľovitého ovocia, akými sú hrozno, čierna baza, šípky, brusnice, černice, jahody či v populárnom acai. Konzumáciou týchto bobuliek výrazne zredukujete riziká aterosklerózy a kardiovaskulárnych ochorení.
  • Flavonoly - napomáhajú bojovať s kardiovaskulárnymi chorobami. Nájdete ich napr. v cibuli, keli, paradajkách, brokolici, hrozne, červenom víne a broskyniach.
  • Flavány - sú bohaté na živiny a telu ich môžeme dodávať z jabĺk, hrozna, jahôd, čučoriedok, výrobkov z kakaa, bieleho a zeleného čaju.
  • Flavóny – ide o pigmenty v modro-bielych kvitnúcich rastlinách fungujúcich ako prírodný pesticíd, ktorý chráni listy pred škodlivým hmyzom. V tele človeka pomáhajú so zápalovými procesmi. Nachádzajú sa v: petržlene, zeleri, červených papričkách, harmančeku, mäte piepornej.
  • Flavanóny – pomáhajú rovnako bojovať so zápalovými procesmi, tiež ovplyvňujú hmotnosť a cholesterol. Telu ich dodáte z citrónov, limetiek, pomarančov či grapefruitu.
  • Izoflavóny - sú obsiahnuté hlavne v sóji, sójových výrobkoch alebo v tmavej fazuli. Napomáhajú v udržiavaní rovnováhy hormónov.

 

Čarovná sila byliniek za účasti flavonoidov

Flavonoidy v rastlinách majú rovnako silný účinok, ak nie ešte významnejší v porovnaní s ovocím a zeleninou. Už v minulosti sa používali na liečbu rôznych ochorení. V argentínskom ľudovom liečiteľstve sa využívala napr. rastlina Aksamitník incký pre jej antivírusové a antibakteriálne vlastnosti ako pomoc pri infekciách.

Propolis opísaný v Starom zákone bol dokonca známy už za čias Hippokrata ako antimikrobiálny medikament na liečbu rán a vredov.

V Číne sa v liečbe infekcií úst a abscesov používala rastlina s modrofialovými kvetmi menom Šišiak bajkalský. Práve flavonoid baikaleín nachádzajúci sa v nej bol zodpovedný za jej liečivú silu.

Významný obsah bioflavonoidov má extrakt z kôry prímorskej borovice. Ich objav siaha do 16. storočia. Skorbut z nedostatku vitamínu C bol príčinou úmrtia viacerých námorníkov z posádky zakladateľa kolónií Francúza Jacquesa Cartiera, po tom ako jeho loď uviazla počas zimy vo vodách Kanady. Námorníci boli zachránení domorodými Indiánmi podávaním odvaru z ihličia a kôry keru tejto „rastliny“.

Z u nás rastúcich rastlín majú významný obsah flavonoidov lopúch indický, zemolez, už spomínaný Šišiak bajkalský alebo zlatovka previsnutá, ľudovo nazývaná aj zlatý dážď. A práve flavonoidy extrahované z týchto rastlín budú súčasťou nášho nového produktu: „Flavonoidy sa vyskytujú v rastlinách i ovocí. V ovocí ich majú najviac marhule. Keďže ovocie obsahuje veľa vody a pri jeho spracovávaní – sušení sú veľké straty, rozhodli sme sa flavonoidy pre výrobu nového produktu získať z rastlín, ako napr. z lopúcha a podobných,“ uzatvára MUDr. Sova.

A čo bude na našom produkte ešte zaujímavé? Okrem flavonoidov bude obsahovať aj saponíny, ktoré ešte viac zosilnia účinok flavonoidov. Tešte sa na lekárničku v živom balení - DIAMOND YACCU s flavonoidmi!

 

 

BLACK FRIDAY - 30% zľava na všetko
Viac informácií